Zaujímavosti

ZAUJÍMAVÉ FAKTY: SVET PABLA ESCOBARA

„Kráľ kokaínu“ bol synom chudobného kolumbíjskeho poľnohospodára, keď mu bolo 35, bol už jedným z najbohatších ľudí planéty.

Cez jeho skromný pôvod, sa Pablo Escobar stal vodcom Medellínskeho kartelu, ktorý bol zodpovedný za 80% celosvetového trhu s kokaínom.

„El Patrón“ si počas svojej zlatej éry dokázal prilepšiť každý týždeň o 420 miliónov dolárov. Tieto zárobky ho postavili na prvé miesto najbohatších drogových barónov vôbec. Overovanie Escobarovho bohatstva nie je veľmi jednoduché, no odhady sa pohybujú na úrovni 30 miliárd.

V priemere dokázal pašovať do USA 15 ton kokaínu denne.


Podľa novinára Ioan Grill, Medellínsky kartel prepašoval väčšinu kokaínu rovno cez pobrežie Floridy. „Bolo to deväťsto míľ od severného pobrežia Kolumbie. Dvere boli otvorené dokorán.“

„Kráľ kokaínu“ prichádzal o 2,1 miliardy dolárov každý mesiac, na zabavenom kontrabande a stratách.

Escobarovo obrovské bohatstvo sa stalo veľkým problémom, keď sa dozvedel, že svoje peniaze nedokáže vyprať dostatočne rýchlo. Rozhodol sa teda peniaze zakopávať v kolumbijských poľnohospodárskych oblastiach.

Jeho účtovník dokonca priznal, že: „Pablo zarobil toľko, že každý rok sme museli odpísať 10% z peňazí, pretože ich v sklade začali rozhrýzať krysy, boli poškodené vlahou, plesňou alebo sa stratili.

Do nákladov si počítal aj položku nákupu gumičiek v hodnote 2 500 dolárov každý mesiac. Gumičky potreboval na balenie hotovosti.

Spálil 2 milióny dolárov, pretože jeho dcére Manuele bola zima.

V roku 2009 to v rozhovore priznal Pablov syn Don Juan Escobar. V tom čase boli s rodinou na úteku.

3-by-the-end-of-the-1980s-he-supplied-80-of-the-worlds-cocaine

  • Potom, čo sa rozhodol rozdávať peniaze chudobným bol prezývaný Robin Hood.

Nechal postaviť ubytovanie pre bezdomovcov, 70 futbalových ihrísk alebo tiež zoologickú záhradu.

2-escobar-made-the-forbes-list-of-international-billionaires-for-seven-years-straight-from-1987-until-1993-in-1989-he-was-listed-as-the-seventh-richest-man-in-the-world

  • Po dohode s Kolumbíjskou vládou si v roku 1991 nechal postaviť vlastné väzenie La Catedral.
    Väzenie bolo vlastne pevnosťou s vlastnými strážami, priateľmi, kasínom, striptérkami alebo ihriskom. Štátne zložky sa podľa dohody nemohli priblížiť ku Katedrále na menej ako 3 míľe.

 

  • Bol zodpovedný za približne 4000 úmrtí. Číslo zahrňuje aj 200 sudcov, 1000 policajtov, novinárov a členov vlády.
  • Navrhol, že vyplatí národný dlh Kolumbie – 10 miliard dolárov a ako protihodnotu krajina zruší zákon o vydávaní dílerov do USA.

4-he-smuggled-about-15-tons-of-cocaine-into-the-us-every-day

  • Zomiera ako 44 ročný, na strelné poranenia.

Share this:

CONVERSATION

0 komentárov:

Zverejnenie komentára