Zaujímavosti

Zaujímavé fakty o káve, o ktorých ste nevedeli

Káva je jedným z najobľúbenejších nápojov na svete. Mnohí z nás ju pijú pravidelne, keďže nám pomáha prežiť rušný program našich každodenných životov. Káva a jej pitie má taktiež veľmi zaujímavú históriu. Zozbierali sme niektoré z najzaujímavejších faktov o káve, prečítajte si ich a popritom si vypite šálku Vašej obľúbenej kávy!

1. Všetko to začalo pri kozách
Hoci je veľmi ťažké určiť, kde presne bola káva použitá po prvýkrát, hovorí sa, že to bolo v 9. storočí v Etiópii. Etiópski pastieri ako prví objavili energizujúci účinok kávovej rastliny, keď sa ich kozy začali správať trochu zvláštne po zjedení pár plodov z kávovníka. Kozy, ďakujeme Vám za objav kávy!
2. Arabi a káva
Arabi boli prví, kto pražil kávové zrná a varili kávu v takej forme, ako ju pijeme dnes. Viete, aká bola jediná možnosť pre ženu v starovekej Arábii rozviesť sa? Jej muž musel byť neschopný pripraviť dostatok kávy pre celú rodinu.
3. Pojem “káva”
Arabi ako prví použili pojem gahhvat al-bunčo znamená víno zŕn. Počas storočí sa toto slovo skrátilo na „gahva“. Tento pojem si požičali Turkovia a zmenili ho na „kahve“. Neskôr niečo podobné urobili Holanďania, ktorí si toto slovo požičali a zmenili ho na „koffie“. Odtiaľ už bol iba krátky skok k modernému anglickému slovu – coffee.
4. Popularita kávy
Vedeli ste, že káva je druhou najpredávanejšou komoditou na svete? Poráža ju jedine ropa, čo nie je žiadnym prekvapením, keďže ropa je hlavnou hnacou silou v modernom kapitalistickom svete. Aj to sa však môže o pár rokov zmeniť – niektorí vedci veria, že kávové zrná môžu nahradiť fosílne palivá a budú môcť v budúcnosti poháňať motory našich áut.
Káva je taktiež druhým najkonzumovanejším nápojom na svete, hneď po vode.
5. Káva môže zabíjať
Áno, v skutočnosti Vás káva môže zabiť. Nemajte však strach, je totiž takmer nemožné vypiť také obrovské množstvo kávy počas krátkej doby. Vedci odhadujú, že množstvo kofeínu, ktoré by Vás mohlo zabiť, sa nachádza v približne 100 šálkach kávy.
6. Káva je v podstate ovocie
Kávové zrná sa v skutočnosti nachádzajú v bobuliach. Kávové bobule sú jedlým ovocím, ktoré v sebe obsahuje kávové zrná.  Nazývajú sa zrná iba pre ich tvar. Kávové bobule rastú na kríku - trvalke z rodu Coffea.
7. Kávové zrná
Existujú dva druhy kávových zŕn – arabské a zrná Robusta. Arabské sú viac populárne a 70% zo všetkej kávy vypitej vo svete je vyrobenej z nich. Káva Robusta je trochu silnejšia, pretože semená obsahujú o 40 až 50% viac kofeínu ako arabské zrná.
8. Výrobcovia kávy
Káva sa pije po celom svete, najviac sa jej však vyprodukuje v Afrike a v Južnej Amerike. Brazília je najväčším producentom a vývozcom kávy vo svete a je zodpovedná za tretinu celosvetovej produkcie kávy.
9. Jedlo, nie nápoj
Kávu konzumujeme vo forme nápoja, avšak nie vždy tomu tak bolo. Vedeli ste, že Arabi namiesto pitia kávu jedli? Zmiešali kávové zrná s tukom a vznikli im akési energické guľky, ktoré ich udržali v bdelom stave chvíľku dlhšie.
10. Instantná káva
Instantná káva bola vynájdená Georgom Washingtonom. Nie však tým, na ktorého teraz určite myslíte. Bola objavená v roku 1906 belgickým vynálezcom s týmto menom, populárna na domáce použitie sa však stala až o 50 rokov neskôr.
11. Cappuccino
Cappuccino je dnes jedným z najpopulárnejších kávových nápojov. Viete, odkiaľ pochádza názov Cappuccino? Od kapucínskych mníchov, ktorí nosili hnedé sutany, ktoré sú veľmi podobné káve.
12. Espresso
Espresso je taktiež jedným z najpopulárnejších nápojov z kávy, viete však, čo slovo Espresso v skutočnosti znamená? Slovo pochádza z taliančiny a znamená byť vytlačený.
13. Najdrahšia káva na svete
Najdrahšia káva na svete sa nazýva Kopi Iuwak a vyrába sa v Indonézii. Čo je na nej také zvláštne? Verte alebo nie, vyrába sa zo zŕn, ktoré zjedli a potom vylúčili cibetkové zvieratá Paradoxurus hermaphroditus. A cena? Kilogram sa zvyčajne predáva za cenu približne 1000€.

Share this:

CONVERSATION

0 komentárov:

Zverejnenie komentára